logo

Van den Berg (Heinenoord): vraag integratie Fidus in Zicht nu niet opportuun

2 juli 2024 | Nieuws

Wat met Fidus gebeurt als Heinenoord 100 procent in handen van Nationale-Nederlanden komt, is geen onderwerp waar het bestuur nu actief mee bezig is. Dat vertellen CEO Maud Martens en CAO Arie van den Berg van Heinenoord Holding tegen AM. “We moeten zorgen dat onze klanten goed bediend worden, dat ze tevreden zijn en dat we de doelen van ons jaarplan halen”, aldus Martens.

Niet in jaarplan

Met de overname van Heinenoord Holding heeft NN er een bemiddelingsbedrijf bij, Fidus. De afgelopen jaren blijkt het intermediairbedrijf hard te hebben gewerkt aan integraties van overnames en zijn er zogezegd veel investeringen gedaan. Gaat NN dit dan uiteindelijk toch allemaal integreren in het eigen bemiddelingsbedrijf Zicht, is de vraag. “Ik ben samen met de vorige investeerder Qmulus nog een stukje aandeelhouder, dus op dit moment is die vraag niet opportuun. In de toekomst kan NN als nieuwe eigenaar daar besluiten over nemen”, reageert Arie van den Berg.

Maud Martens haakt snel in: “Wij zijn op dit moment het bestuur van Heinenoord Holding met daaronder intermediair bedrijf Fidus en Heinenoord Assuradeuren. We hebben samen met onze huidige aandeelhouders een jaarplan opgesteld en goedgekeurd gekregen. De focus van dat jaarplan gaat over dit jaar en alles wat we nu moeten realiseren. Daar staan lange termijn strategische besluiten, zoals wat er gaat gebeuren als de aandelen 100 procent over zijn gegaan naar NN, nog buiten.”

 

Met de voeten in de klei

Sinds de overname door NN is de samenstelling van de directie van Heinenoord veranderd. Maud Martens is per 1 maart 2023 tot nieuwe CEO benoemd, en nam het stokje over van Arie van den Berg. Daarnaast stapte Derek Mol in mei 2022 vanuit NN in als CFRO. Arjan Hakkennes bleef CCO, Jan van der Struik COO en Coen Vermeulen is in september 2023 gestart als CIO.

“Wij hebben nu een team van zes directeuren die allemaal heel goed zijn in hun vak en veel ervaring hebben. We mogen ons gelukkig prijzen met zo’n stabiel en goed presterend directieteam”, aldus Martens. “En divers als het om de verschillende competenties gaat”, vult Van den Berg aan. Hij gaat het rijtje af en noemt de expertise van ieder directielid. “Het is een directie die overal met de voeten in de klei heeft gestaan.”

In de top 10 zitten, op Veldsink na, niet echt intermediairbedrijven die dit zo nadrukkelijk in het DNA hebben”

Volgens de ‘founding father’ van Heinenoord is dat toch best bijzonder. “Kijk maar naar de andere grote collega’s. Daar komen regelmatig  mensen van buiten en die zien we dan ook weer vertrekken, met alle respect. Wij hebben echt een intermediaire directie, die weet wat het intermediair is en waar je op moet letten. In de top 10 zitten, op Veldsink na, niet echt intermediairbedrijven die dit zo nadrukkelijk in het DNA hebben.” aldus Van Den Berg.

Top 3, maar niet ten kosten van alles

Hoewel uit het gesprek met de twee directieleden blijkt dat de focus van de afgelopen jaren meer integratie dan groei was, is ooit de ambitie uitgesproken om in de top 3 intermediairbedrijven te komen. Van den Berg laat weten dat deze ambitie overeind staat. “Maar niet ten kosten van alles. Op dit moment hebben we de keuze gemaakt voor kwaliteit boven kwantiteit, omdat kwaliteit in gevaar kan komen als je snel groeit. Klanten gaan sneller weg dan dat ze ooit zijn gekomen. Natuurlijk wil je groter, beter en meer waarde creëren, maar uiteindelijk zit die waarde ook in de klantbeleving.”

Champions League compliance

Gevraagd naar de invloed die NN op het voorgaande heeft, benadrukken Martens en Van den Berg de onafhankelijkheid van Heinenoord. De laatste vertelt dat de ‘bemoeienis’ vanuit NN beperkt is tot een maandelijkse rapportage aan het concern. In het eerste deel van dit interview noemde Van den Berg NN ‘Champions League compliance’, maar de nadruk op compliance is niet alleen groter geworden sinds de komst van NN, geeft hij aan. Ook marktontwikkelingen hebben hier volgens hem voor gezorgd. De dag voor het interview zat de directie van Heinenoord nog bij de AFM voor het reguliere jaarlijkse gesprek.

“Wij zitten daar met vertrouwen, omdat we het onder controle krijgen.” Zitten jullie daar relaxter nu NN grootaandeelhouder is? “Nee dat maakt geen verschil”, reageert Van den Berg. Martens vult aan: “NN heeft op een aantal expertisegebieden natuurlijk goede adviezen, professionals en voorbeelden. Voor een aantal zaken liften we mee op deze expertise, maar we werken ook met andere grote verzekeraars intensief samen.”

We werken nog steeds met oud-eigenaren samen in de huidige setting. Soms gaat dat heel goed en soms minder goed”

Spijt verkoop aan grote consolidator

AM heeft geluiden vanuit de branche opgevangen dat sommige ondernemers die hun kantoren aan de grote consolidators hebben verkocht, hier nu spijt van hebben. Heinenoord is voorgelegd of ze dit beeld herkennen. Arie van den Berg: “We werken nog steeds met oud-eigenaren samen in de huidige setting. Soms gaat dat heel goed en soms minder goed. We hebben daar wel afspraken over, als ze niet meer voor de organisatie willen werken.” Ook Martens laat weten dat dit altijd in overleg gaat.

Zij legt uit dat in het verleden vaak met oud-eigenaren is afgesproken dat ze aanbleven tot de integratie was afgerond. Een aantal hiervan zag daar een kans in. “Zij sturen nu bijvoorbeeld een regio of business line aan. Maar we hebben ook voorbeelden van oud-eigenaren die na de integratie iets anders willen gaan doen. En er zijn oud eigenaren voor wie wij de keuze maken, omdat ze onvoldoende meegaan in onze manier van werken.”

Grote toekomst

Van den Berg zegt geen signalen te hebben van oud-eigenaren die hun kantoor willen terugkopen. Martens merkt op dat Van den Berg zelf als oud-eigenaar nog actief is en zichzelf opnieuw heeft uitgevonden in zijn nieuwe rol van bestuurder. “Mijn rol is erg veranderd”, zegt Van den Berg hierop. “Ik heb heel andere competenties dan tien jaar geleden.” Op de vraag hoe hij die rol heeft omarmd, antwoordt hij: “De lol in het werk houden en zien dat je op andere vlakken uitdagingen hebt. Ik ben nu eindverantwoordelijk voor HR, maar daar had ik 10 jaar geleden niks van willen weten.”

Het is niet mijn ambitie om tot m’n tachtigste door te gaan. Ik heb vertrouwen in hoe het nu met het bedrijf gaat”

“Zou ik bepaalde zaken in het bedrijf anders doen, vast wel. Maar kan ik er goed mee leven hoe het nu wordt gedaan, jazeker.” Afgelopen april bestond Fidus 65 jaar en Heinenoord Assuradeuren 30 jaar. Hoe gaat de volgende 65 en 30 jaar eruit zien? “Ik denk niet dat ik er nog 30 jaar bij ben. Het is niet mijn ambitie om tot m’n tachtigste door te gaan. Ik heb vertrouwen in hoe het nu met het bedrijf gaat. Ik denk dat er een grote toekomst is voor intermediaire bedrijven en voor onze serviceproviding. We kunnen kleinere assurantiekantoren goed helpen bij het zelfstandig adviseren en zijn heel trots op de kwaliteit van de dienstverlening die er nu staat.”

Meer weten over wat Heinenoord de afgelopen jaren heeft gedaan? Lees dan het eerste deel van dit interview.